Translate

fredag 5. juli 2013

Ei uke på La Tinaia, Firenze... med avstikkere i fleng.

Etter vår lett livlige aften i Vinci, var det tid for å finne vårt neste oppholdssted. Vi så fram til å være i ro – eller ha en base – ei uke, med mulighet for å pakke ut, rydde i klær og saker, forutsigbarhet, samt basseng... Ved ankomst klokka 12 ble vi møtt av hyggelige Tina, som sa at leiligheten vår ikke var klar ennå. Det var vi forsåvidt forberedt på, så vi ruslet opp på den lokale restauranten for en liten lunsj.

Palazzo Vecchio
Etter å ha installert oss, gjorde vi ikke så mye mer den dagen. Vi bestemte også at søndag skulle være hviledag – det eneste vi gjorde var å dra til drabantbyen Scandicci for å handle litt på en søndagsåpen SPAR-butikk, samt å lokalisere trikkestasjonen som hadde avganger hvert femte minutt til Firenze sentrum. Det var godt å bare spise lett, slappe av, bade, lese og skrive litt – og oppdatere de sosiale mediene... Tenk på i gamle dager, når en familie dro på ferie, og man ikke hørte noe fra dem på to-tre uker – annet enn i høyden en kjapp telefonbokssamtale og et postkort som gjerne kom etter at vedkommende var kommet heim...

Mandag og tirsdag ble brukt i Firenze. Det tok ca 20 minutter med trikk til sentrum, så det er en rimelig stor by med forsteder, men sentrum huser snaue 200 000. Gamlebyen er som i alle italienske byer full av åpne piazzaer og trange smug om hverandre, og i dette tilfellet en myriade av kirker til ære for ulike helgener. Duomo – domen – og San Croce er de største og flotteste. Vi var ikke inne i noen av dem. Vi tenkte å gå inn i San Croce, men der er det kleskode – damers bare skuldre tåles ikke, så singleten til Jannike ble for vovet. Merkelig – byen er da ellers full av marmorstatuer av nakne menn.

Vi besøkte Palazzo Vecchio og Uffizi-galleriet disse to dagene. Det første er boligen til familien som hersket over Firenze i middelalderen – Medici. Her kunne man lett få kink i nakken av å se på dekorerte tak og vegger. Enorme malerier og fresker pryder hver kvadratcentimeter i alle rom og etasjer. Motivene er både religiøse, historiske og mytiske – men det er vanskelig for en utenforstående å sette pris på annet enn størrelsen og mengden arbeid – samt detaljrikdommen. Hvordan det måtte være å leve innenfor disse murene, i slik overdådighet, blir enda vanskeligere å forestille seg.

Uffizi-galleriet huser all kunsten Medici-familien samlet gjennom århundrene. Her også blir man slått av størrelsen på verkene, mengden av dem – og hvordan i all verden kunne de få fraktet ting hit fra hele Italia? Flere tonn tunge statuer – en 15-20 i slengen? 30-40 kvadratmeter store veggmalerier på treverk?

Mange sier at dette galleriet er et must når man besøker Firenze. Vår bedømmelse er at den første timen er best. Da vandrer man i saler med kunst ordnet kronologisk – slik at man faktisk kan SE når malere begynte å male i perspektiv og med dypere bakgrunner, man skjønner når de ulike teknikkene har fått fotfeste hos de ledende kunstnerne – og det er jo flott å se originalene til Leonardo da Vinci, Botticelli og Michelangelo. Men etter hvert blir det en grense for hvor mange «Madonna med barn» man klarer å fordøye, og hvor mange Medici-familieportrett man kan finne interesse i. Man kan fint sette pris på et besøk i Firenze UTEN å vandre i disse salene også. Men bestill billett på forhånd om du vurderer å slentre innom.

Ponte Vecchio
En annen attraksjon i Firenze er Ponte Vecchio, den eneste brua over Arno som nazistene ikke sprengte under andre verdenskrig. Den har vært der siden middelalderen, og føles ikke som ei bru på grunn av alle de overbygde bodene langs begge sider, som nå huser gullsmeder. Noe for de romantiske... ;-)

San Gimignano
Onsdag bestemte vi oss for å ta turen innom San Gimignano. Byen ligger noen få mil vest for Firenze, og er en gammel festningsby som en gang hadde 76 tårn på bymurene sine! 14 gjenstår i dag, noe som gjør byen til en attraksjon. Før vi kom dit, svingte vi innom Certaldo, på anbefaling fra Tina her, og jammen var det ikke en festning på toppen av byhaugen der og gitt... med gondolbane opp. Fin utsikt, vel oppe var det restauranter og overnattingssteder. Men nå skal det sies at å se en åstopp i dette landskapet UTEN en borg eller festning på, er faktisk unntaket heller enn regelen. Det vitner vel om en urolig fortid, antar vi. Uansett, San Gimignano var koselig, lett labyrintisk (vi rota litt før vi fant parkeringsplassen vår igjen), og huser en gelatobar som visstnok var verdensmestre i gelato fra 2006 til 2008. Vi sjekket ut en sju-åtte sorter der, blant annet hvitvins-is... jadda. Vi har ennå ikke funnet den isbaren som har blåmuggost-is, men selv med våre 48 smaker så langt fins det ennå mye igjen å prøve før vi må dit...

Toscansk landskap...
På tur til og fra San Gimignano stoppet vi forresten på flere vingårder og handlet direkte fra dem - «Vendita diretta»-skilt finnes rundt hver sving så snart du tar av hovedveiene og snirkler deg gjennom landsbygda. Vi traff hyggelige folk, fikk smaksprøver, og hadde mye gøy med stedsnavnet Barberinuzzo.

Civita di Bagnoregio
Torsdag var det tid for ny utflukt – denne gang en lang en. En kollega av Odd Walter hadde snakket om en «døende by», på toppen av en klippe. Civita di Bagnoregio. Drøye to timer sør for Firenze, bare ti mil nord for Roma. Odd Walter hadde slått det fra seg som for langt unna, men nevnte stedet for Jannike, som plutselig proklamerte i et blogginnlegg her at dit skulle vi. Ja vel. Og stedet må vel sies å være blant de mest spesielle vi noen gang har besøkt. Bildene viser nå hvordan det ser ut ved ankomst, og vel oppe i den etruskiske borgen/byen var det

blomsterprydede trapper og dører og innganger over alt, og noen av kjellerne under husene her dateres tilbake til det andre århundret før Kristus – altså 2200 år gamle. Vi tror ikke vi har besøkt et så gammelt sted noen gang. Grunnen til navnet? Jo, erosjon gjør at deler av klippen – og dermed byen – raser ut fra tid til annen, litt hvert år. Det var steder hvor det ble jobbet med sement og armering... Vi må håpe at byen vil bestå. Inne i borgen fant man kunstgallerier, museum, spisesteder og utsalgssteder som nesten utelukkende satset på lokale varer med kvalitet og ekthet. Behagelig få turister også – men byen ønsker faktisk mer besøk, sikkert for å kunne tjene inn penger for vedlikehold.

Siena
På heimtur svippet vi innom Siena. Vi hadde tatt A1-autostradaen sørover, og som alltid med store motorveier er de lite interessante. Nordover kjørte vi en eldre motorvei, S2, som var som en litt sliten svensk 90-sone, og den gikk gjennom sentrum på de fleste byene vi passerte, og var dermed mye morsommere. Dessuten gikk den i et dalføre med et helt annet landskap enn resten av Toscana – mye tørrere og mer karrig, men stadig vakkert. Siena var en by som man sikkert kunne tilbrakt et par dager i for å bli godt kjent med den eldste biten, men det hadde vi ikke tid til. Dessuten begynte vi å bli mettet på inntrykk. Vi ruslet til sentrum av gamlebyen, så det store torvet, domkirka, spiste gelato to steder, tok bilder, og dro.

I skrivende stund er det fredag, siste kveld på La Tinaia, og vi må pakke. Dagen i dag har vi tilbragt i eller ved bassenget, eller i skyggen – det har vært mangeogtredve grader i dag.


Når vi nå skal forlate Toscana, sitter vi med en følelse av at vi må tilbake hit. Vi har virkelig gått inn for å få med oss mye på turen, og gjort mange turist-ting. Ved neste korsvei vil vi da kanskje føle mindre på at vi må hit og dit for å se alt mulig, men heller i enda større grad nyte friheten, både til å velge å se ting på nytt, og å oppdage nye steder kanskje mer utafor allfarvei.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar